7 unika byggnader

De flesta hus som byggs följer traditionella regler och ser därmed ordinära ut. På den här listan ska vi titta på några exempel på byggnader av väldigt annorlunda karaktär. Det skulle förvåna mig om någon av byggnadsverken på den här listan förvaltas av Nabo. Däremot har de fler än 3 000 nöjda kunder i Sverige. Som förvaltare kan de erbjuda en helhetslösning för bostadsrättsföreningar. De kan med andra ord sköta om allt från konkret förvaltning till administrativa uppgifter.

1. Kunsthaus, Graz, Österrike

I Graz hittar du det här märkliga byggnadsverket som när det ritades gick under projektnamnet ”Friendly Alien”. Det säger en hel del om byggnadens väldigt annorlunda form. I byggnaden kan du ta del av utställningar för foto, skulpturer, IT-konst och skulpturer gjorda från 1960-talet och framåt.

2. Parlamentspalatset, Bukarest, Rumänien

Världens näst största administrativa byggnad, efter Pentagon i USA. Denna koloss byggd i typiskt stalinistisk stil är så gigantisk att den är en av få byggnader i världen som kan ses från rymden. Det är Parlamentspalatset som är det upplysta hus du ser i fotot till det här inlägget.

3. Turning Torso, Malmö

Den här listans enda svenska bidrag hittar vi i Malmö. Det handlar om den berömda Turning Torso, en byggnad som från basen roterar 90 grader. Turning Torso ritades av arkitekten Santiago Calatrava. Huset är med sina 190 meter, efter Triumfpalatset i Moskva, Europas näst högsta bostadshus.

4. Kulturcentret Heydar Aliyev, Baku, Azerbaijan

Kulturcentret i Azerbaijans huvudstad Baku beskrivs som en fysisk representation av principerna för möbius band – d.v.s. den princip som ger att en lång rektangulär yta vars ändar vrids ett halvt varv och sätts ihop ger en rektangel med en sida. Centret används dels för konstutställningar dels för internationella möten.

5. Monte Rosa Hut, Zermatt, Schweiz

En väldigt annorlunda bergsstuga, om man kan kalla Monte Rosa Hur för det. Huset är beläget nästan 2 900 meter över havet, på Monte Rosa. Byggnaden färdigställdes år 2009 och är i princip helt självförsörjande. En stor del av dess exteriör utgörs av solpaneler som förser byggnaden med elektricitet.

6. Krzywy Domek, Sopot, Polen

En kontorsbyggnad som ser ut som någonting hämtat ur en tavla av Salvador Dalí. Byggnaden är designad på ett vis som för tankarna till att den skulle kunna vara designad av något flytande material. Det ser gummiaktigt ut. Snarare än Dalí är har husets utformning inspirerats av illustrationerna av sagoboksillustratören Jan Marcin Szancer.

7. Ryugyong Hotell, Pyongyang, Nordkorea

I det hemlighetsfulla landet Nordkorea hittar du det här imponerande försöket till hotell. Jag säger ”försök” för 25 år efter att bygget påbörjades står hotellet fortfarande tomt. Byggnaden är över 300 meter hög och har drygt 3 000 hotellrum. Men eftersom det aldrig öppnats står det nu tomt som ett hotfullt monument över den nordkoreanska diktaturen.