Historisk och ny arkitektur på västkusten

Den svenska västkusten är oerhört vacker men bjuder även på en resa i tiden med sina historiska byggnader samt nyare arkitektur. Imponerande Bohus Fästning med en historia som sträcker sig från början av 1300-talet till slutet på 1700-talet är definitivt värt ett besök. Fästningen har en mycket lång, intressant och spännande historia. Idag är fästningen ett statligt minnesbyggnadsmärke och arbetet fortsätter med att bevara Bohus Fästning för framtida generationer.

Göteborg

Man kan säga att Göteborg är västkustens huvudstad vilket märks på stadens historiska byggnader. Givetvis har en gammal stad en befästning och i Göteborg kallas den Skansen Kronan. Kronan byggdes mot slutet av 1600-talet och är idag en utmärkt utsiktspunkt där du kan se stora delar av staden. Haga är en av Sveriges första förorter (eller förstäder) som byggdes under 1600-talet där en del av originalcharmen finns bevarad. En gammal stad som Göteborg hade givetvis ett fattighus som idag kallas Mariagården. Huset byggdes 1726 och är stadens äldsta trähus.

Internationell arkitektur

I Göteborgs finns Palmhuset som är ett fantastiskt konstverk i gjutjärn och glas. Förlagan till Palmhuset var Londons Crystal Palace och har attraherat besökare sedan 1878. Palmhuset är nära på 1000 kvadratmeter stort och innehåller vackra exotiska växter för besökare att upptäcka.

Tänk på att plantor och frön har flyttats från olika delar av världen till Palmhuset så att vi kan njuta av dem här i kalla norden. Även vi kommer att flytta till nya bostäder emellanåt och kan behöva hjälp från en flyttfirma. För dig som behöver hitta en bra flyttfirma i kungsbacka är Qleano online bästa valet. Qleano har expertis på allt som handlar om flytt och har samlat Kungsbackas allra bästa flyttfirmorna på sin sajt. Här är det enkelt och smidigt att hitta den flyttfirma som passar dig och dina behov bäst. Du kan dessutom få hjälp med flyttstädning som kommer att göra flytten enklare.

Spännande arkitektur

Västkusten är full av spännande arkitektur som är väl värt att besöka.

Göteborgsbaserade “White Arkitekter” har skapat ett unikt hus som kallas Victoriahuset. Inspirationen till denna innovativa arkitektur har hämtats från Värnens drivved och skira vass samt har byggts för att matcha naturen i sin omgivning.

I Göteborgs gamla varvsområde finns ett iögonfallande och färgglatt hus som kallas för “Kuggen”. Detta är en cirkulär byggnad med fönster som är triangelformade. Namnet kommer från det att huset utseendemässigt påminner om ett kugghjul. Den Göteborgsarkitekt som står bakom denna unika byggnad heter Gert Wingårdh och har fått motta priser för denna säregna arkitektur.

Unika Kata Gård

Kata Gård är ett unikt byggnadsverk som täcker kyrkoruinen från en av Sveriges äldsta kyrkor. Själva namnet har hämtas från den kvinna som mot slutet av Vikingatiden härskade på storgården. Taket är en modern version av ett gammalt kyrktak och kryptan i kyrkan antas vara det äldsta rummet i Sverige. AIX Arkitekter och arkitekten Magnus Silfverhielm skapade den 19 meter långa, 12 meter höga samt 12 meter breda överbyggnaden av trä. Här kan du som besökare se gravarna och vandra bland fynden från utgrävningarna. Kata Gård har fått internationell uppmärksamhet och nådde finalplats i arkitekttävlingen “World Architecture Festival”.