Designa ett badrum

När det kommer till att designa olika rum är det många som väljer att anlita fackmän till detta. Men det finns även personer som gärna tar hand om hela designen själv. Vissa rum är faktiskt ganska enkla att planera, medan andra är lite svårare. Ett av de svårare rummen är, enligt de flesta, badrummet. Det är nämligen flera faktorer att tänka på.

Ett litet badrum

I de flesta badrum ska det finnas en toalett, ett handfat och gärna en dusch eller badkar. Men det är inte alltid lätt att få dessa saker att passa i rummet. Speciellt om det är ett litet rum. Ett tips är då att välja ett mindre handfat. Det finns nämligen flera olika alternativ i olika storlekar. På så sätt kan man spara på lite utrymme. Eftersom ett badkar är någonting som även kan ta upp en del plats kan det vara smart att skippa detta om badrummet är mindre. Vad man kan göra istället är att installera en dusch. Det finns sedan smarta och vikbara duschväggar som man kan använda sig av. Med dessa kommer det bli lite snyggare jämfört med om man endast hänger upp ett duschdraperi.

Att tänka på

När det kommer till att designa ett badrum finns det en hel del att tänka på. Det ska dras ledningar och golvet, samt väggar, bör tåla vatten. Därför är det extra viktigt att man anlitar någon till att bygga badrummet ifall man själv saknar den kunskapen.

Ifall det är ett gammalt badrum som ska renoveras behövs inte lika mycket arbete. Men då kan det finnas gränser på hur rummet designas. Ifall avloppen och ledningarna inte är möjliga att flytta på kan badrummet komma till att se ut nästan likadant som tidigare, med endast lite uppdaterade delar. Dock kan detta vara tillräckligt för att få en ny känsla. Sedan är det bara att inreda badrummet en aning.

Renovera badrum steg-för-steg

Detta är de vanligaste stegen som tas vid en badrumsrenovering. Det är dock rekommenderat att man gör sin efterforskning noga innan man ger sig på arbetet själv. Det rekommenderas alltid att man anlitar en fackman för arbeten som har med el och VVS att göra.

  • 1. Planera samt budgetera.
  • 2. Riv upp det gamla badrummet.
  • 3. Förstärk eventuella golvreglar samt bila upp för avlopp.
  • 4. Förstärk samt regla upp väggarna.
  • 5. Lägg in vattenrören och montera alla avlopp.
  • 6. Elinstallationen. Se till att anlita en elektriker för detta.
  • 7. Lägg in det nya golvet. Välj vattentåligt material.
  • 8. Montera skivor på tak och golv.
  • 9. Lägg golvvärme om så önskas.
  • 10. Klinkers eller kakel installeras.