Ekenäs slott – Renässansslottet som spökar

Mitt i Östergötland bredvid sjön Teden finns ett av Sverige bäst bevarade renässansslott från 1600-talet, Ekenäs slott. Så har du en paus från studerandet inför högskoleprovet arrangerar Ekenäs slott spökvandringar, riddarspel och har tillhörande museum och ett slottscafé där du kan ta en paus från vandringen runt det sagolika slottet.

Historia

Man har hittat belägg för att en by fanns där slottet är placerat och den verkar ha funnits redan på 1200-talet, men under 1400-talet blev byn tvungen att flytta för att göra plats åt större boenden och en försvarsanläggning. Under fälttåget vintern år 1612 råkade en grupp av den svenska armén ut för en olycka när de blev attackerad av en dansk styrka. Dåvarande kungen räddades av en Peder Banér, som belönades med att bli riksråd och en av rikets mest betrodda män; han var delaktig i förmyndarregeringen för drottning Kristina. Peder Banér började bygga slottet under 1630-talet och gick bort innan bygget blev färdigt men hans son Claes Banér slutförde bygget av slottet.

Ekenäs slott genomgick stora förändringar under 1800-talet när det fortfarande ägdes av ätten Banér, vindbryggan byttes ut mot en stenvalvsbro och den stora riddarsalen ersattes med en kyrksal samt en lång korridor med flera sov- och gästrum. År 1879 såldes slottet till greve Philip Otto Leonard Klingspor som var officer och senare också riksdagsman i mer än trettio år och till år 1934 bodde grevens dotter Mathilde ensam kvar på slottet. Anders W Bergengren köpte slottet år 1939 och då var godset obeboeligt utan varken vatten eller avlopp. Under andra världskriget var slottet senare ett militärförråd och efter det stod slottet och förfall.

Slottet idag

Slottet förklarades som byggnadsminne år 1974 och sedan dess har ägarfamiljen renoverat både exteriör och interiör, bland annat gjordes vallgraven om till en parkanläggning. Idag är slottet 1160 hektar och består till en merpart av skogsmark, godset fungerar mest som museum för besökare under sommartider. Ett café har byggts i flyglarna och en medeltida middag serveras i den medeltida källarvalven och för att maximera upplevelsen om medeltiden har Riddarspelen kommit att uppmärksammas av många och lockar drygt 10 000 besökare varje år till slottet.

Spöken

Genom media och internet har Ekenäs slott blivit känt som ett spökslott och slottet erbjuder också spökvandringar genom godset. Greve Mauritz Vellingk, som har varit en av boenden på slottet, sägs ha gjort sig av med hemliga dokument och hade till hjälp en drängpojke som sedan blev inmurad i källaren för att hemligheten inte skulle sprida sig. “Nisses håla” kallas det igenmurade rummet som hittills inte har öppnats och sägnen säger att en stor olycka kommer drabba både slottet och dess ägare om utrymmet öppnas.

Grevinnan Maria Klingspor som också har varit boende på slottet sägs besöka godset den 2 maj varje år för att hennes make Philip har namnsdag och ögonvittnen påstår sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandrat till slottet.