Antik arkitektur i Europa

Europas städer besitter antika arkitekturskatter som inte liknar något annat. Det gamla romarriket har efterlämnat många ruiner som vittnar om en storhetstid som är svår att föreställa sig. Även här i Sverige har vi gamla arkitekturskatter som beskriver en svunnen tid.

Anledningen till varför så många vill turista i Europa beror till stor del på vår bevarade arkitektur, som kan sträcka sig tusen år tillbaka i tiden. Trots två världskrig har mycket bevarats och till skillnad från andra länder i världen, vars antika arkitektur kan finnas långt ute på landsbygden eller i svårtillgänglig terräng, finns Europas antika arkitektur centralt bevarad i de gamla städerna.

Italienska städer är kända för sina gamla ruiner från romarriket. Många kyrkor runt om i Europa är också välbesökta för sina storslagna byggarkitekturer och med sina detaljerade utsmyckningar. Det är inte bara kyrkor i södra Europa som är kända turistattraktioner, även vår svenska Uppsala domkyrka är ett populärt turistmål. Länder som Grekland, Frankrike och Rumänien har också många antika byggnader bevarade.

Blir du inspirerad av de antika byggnaderna? Vill du ta hjälp av en arkitekt inför ditt husbygge? Med hjälp av ett privatlån kan du också bygga och smycka ditt hem som i antikens Rom.

Här i Sverige har vi många gamla slott från medeltiden som fortfarande står, tack vare att vi varit förskonade från krig och plundring. I många svenska städer finns även gamla delar bevarade, varav Gamla stan i Stockholm är ett typiskt exempel.