Att tänka på vid webbdesign

Idag är det viktigare än någonsin att man designar webbsidor på ett funktionellt och tillgängligt sätt. Idag är det inte längre bling-bling och häftiga effekter som gäller. Det ska vara klart och tydligt och framför allt tillgängligt.

Att designa för det lilla företaget

Det är ett måste idag att ha en hemsida om man driver ett företag eller på andra sätt vill förmedla sina tjänster. Det är inte heller särskilt dyrt att göra så, även om en del tilläggstjänster kan kosta en del per månad. Särskilt om man vill ta hjälp med sin webbdesign av ett proffs, eller köpa in exempelvis bilder och hjälp med sin sökmotoroptimering eller liknande. Ett enkelt tips för att få loss pengar är att dra ned kostanden för sin hushållsel. Man kan i princip bekosta den grundläggande utgiften för sin webbplats genom att välja sin elleverantör på ett smart sätt. Använder man Greenely går det enkelt att reducera månadskostnaden för elen. Här nedan kommer också smarta tips hur man gör en webbplats med en klar och tydlig webbdesign.

Att skapa en designad struktur

Ingen besökare vill leta efter information, och det ska finnas en tydlig logik då man söker på sidorna. Det som är viktigast ska finnas längst fram och man ska undvika för många olika nivåer. Är kontaktuppgifterna till företaget det viktigaste, ska de finnas redan när man surfar in på sidan. Därefter låter man det näst viktigaste få synas. Man måste också prioritera vad som får ta fokus och inte försöka klämma dit allting på samma yta. Det här kan liknas vid en butik, som ställer fram några lockvaror i skyltfönstret. Skulle man ställa fram precis alla varor i skyltfönstret skulle många tveka att ens gå in. Det ger ett slarvigt intryck, och gör det svårt att fokusera.

Att använda tillgänglighet

Man bör använda bra kontrast som är enkel att läsa. Ett dåligt exempel skulle vara gul textfärg på vit bakgrund. Ett bra är svart text på ljusgrå eller vit bakgrund. Man bör också ha samma struktur på alla sidor. Man kan börja med en ingress som fångar uppmärksamhet, och sammanfattar lite vad texten handlar om, följt av en brödtext, uppdelad med rubriker. Tillgänglighet är också viktig för att sidorna ska se bra ut på mindre skärmar. Därför bör allting vara mobilanpassat, vilket CMS -verktyg som Drupal och WordPress tar hand om. Använder man bilder bör de vara relevanta för texten, även om man förstås får använda dekorativa bilder, som kanske inte har så mycket med innehållet att göra. Alternativ text till bilder är alltid bra, och man bör använda bilder som har bra fokus och bildupplösning. Tar man bilder med mobiltelefonen gäller det att vara extra uppmärksam. Idag finns det en uppsjö av olika sidor där man kan ladda ned gratisbilder med god kvalité, så använder man bilder av sämre kvalité kommer det tyvärr sticka ut på ett negativt sätt. Det är ofta viktigare att bilderna är i fokus och har rätt upplösning, än vad de faktiskt föreställer, även om det förstås också borde vara viktigt.