Inred med taklampor

Lampor och belysningen är avgörande för stämningen och funktionaliteten i hemmet. Att inreda med snygga lampor kan skapa balans och vackra kontraster. Ibland kan det räcka med att byta ut eller addera en taklampa för att förvandla rummet. Här får du tips på hur du kan inreda olika rum med taklampor.

Taklampor

Taklampan är en av de viktigaste inredningsdetaljerna för att skapa ett vackert hem. Tyvärr är det många som gör misstaget att inte lägga ner tid och omtanke på valet av denna lampa. Taklampan har en central position i rummet vilket ställer krav både på funktionaliteten och estetiken. En omsorgsfullt vald lampa kan lyfta inredningen och skapa stor förändring i rummet. Fel sorts taklampa kan däremot göra rummet både opraktiskt och omysigt. En taklampa som inte ger tillräckligt med ljus kommer exempelvis att göra det svårt att städa rummet. En lampa med alldeles för starkt ljus kan däremot förstöra stämningen. Tänk därför noga över ditt val av taklampa i hemmets samtliga rum, men framför allt i rum där familjen spenderar mycket tid, exempelvis i kök, vardagsrum och sovrum. Det finns många vackra och prisvärda taklampor att välja bland. Se till att välja en som passar din inredningsstil i övrigt. Tänk även på att det ibland krävs två taklampor i ett och samma rum, framför allt om rummet är stort. En enskild taklampa kan även kompletteras med spotlights för att skapa en kombination av praktisk funktion och vacker dekoration. Våga vara kreativ i ditt val av taklampor för att uppnå vackra effekter.

Taklampor i köket

Olika rum har behov av olika sorters belysning. I köket behövs ett riktat ljus för att det ska gå att laga mat och skära grönsaker. Denna sortens ljus kallas för arbetsljus och är mycket viktigt för funktionaliteten i rummet. Taklampan som ger arbetsljus i köket får gärna vara högt placerad med koncentrerat ljus. Du kan med fördel komplettera denna taklampa med ytterligare en taklampa eller spotlights som ger ett mer spritt ljus över hela rummet.

Taklampor i vardagsrummet

I vardagsrummet är det viktigt med bra stämningsbelysning för att skapa trivsel. Vardagsrummet måste ha många ljuspunkter, gärna fler än tio stycken. Dekorationslampor, golvlampor och levande ljus är bra komplement till taklampan. Eftersom vardagsrummet ofta har många inredningsdetaljer kan du välja en taklampa i en neutral färg, men med exempelvis en stor lampskärm med struktur. På så sätt matchas inredningen samtidigt som lampan behåller sin centrala del i rummet, vilket skapar balans.

Taklampor i sovrummet

Sovrummet är ett av de få rum där det inte behövs mycket ljus, men det krävs förstås lampor för den vakna tiden i rummet. En bra taklampa behövs framför allt när sovrummet ska städas. Detta gäller framför allt i barnrum. Taklampan bör kompletteras med mysljus och läsljus för att skapa en avslappnad stämning. Våga gärna ta ut svängarna och dekorera sovrummet med en rejäl taklampa. Sovrummet har relativt få möbler vilket gör att du kan låta taklampan ta stor plats.