Senaste bostadstrenden: bo och leva kompakt

På grund av att befolkningen växer i snabbt takt så ökar behovet av bostäder, som en naturlig följd av det. Många skiljer sig, allt fler flyttar hit, det blir allt vanligare att skaffa fler barn, och allt större bonusfamiljer bildas, ännu fler blir ensamstående, och samtidigt blir det allt dyrare att bo. Allt detta tillsammans bidrar naturligtvis till den rådande bristen på bostäder som vi lever med idag. Men eftersom människan är och alltid har varit en varelse van vid att anpassa sig till rådande omständigheter så har vi naturligtvis lärt oss att leva även med detta. Compact living kallas det att bo kompakt, alltså att vara många personer och att ha mycket saker samlat på en liten och begränsad yta. Det här är just nu den senaste trenden inom heminredning, och här går vi igenom lite av grunderna i vad det här sättet att bo på går ut på egentligen.

Bygg på höjden

Det finns flera sätt att utnyttja den plats man har hemma, till exempel är ett smart sätt att göra på att bygga på höjden. Oftast går inte ens de bokhyllor och garderober man har hemma hela vägen upp till taket, men där har du ju outnyttjat förvaringsutrymme. Bygg egna hyllor eller skåp som går hela vägen upp till taket, direkt på platsen för att få perfekta mått, eller bygg dit förvaring på de hyllor och garderober du redan har ståendes där hemma. Du kan till exempel bygga ett långt skåp längs med hela ena väggen i vardagsrummet och ända upp till taket. Tack vare att det är ett stängt skåp så kommer det inte ens att se rörigt ut, utan det kommer bara att se ut som en vägg, fast med den avgörande skillnaden att på insidan är det fullt av förvaring. Även hela vägen ner till golvet måste förstås utnyttjas. Har du till exempel en säng eller en soffa med plats under, så är förvaringslådor under dessa möbler nästan ett måste.

Sängar och soffor

Möbler som tar stor plats men som ändå är väldigt viktiga för oss att ha hemma är bland annat sängar och soffor, och med dessa möbler kan man göra mycket för att spara utrymme och tänka smart förvaring, det enda som krävs är bara att man är lite nytänkande. En soffa och en säng kan ju till exempel både fungera som en säng och en soffa, så där finns mycket smarta lösningar att ta vara på. Bland annat sängskåp är en smart lösning som tar liten plats. Ett sängskåp är då som ett skåp som är monterat på väggen, sen när det är dags att sova så “fäller du ner” skåpet och vips så uppenbarar sig sängen. Dessa byggs ofta direkt på plats i bostaden för att få de rätta måtten. Har du en säng kan den med rätt överdrag och kuddar fungera som en soffa på dagen. Sen finns ju förstås den klassiska bäddsoffan som fortfarande är en alldeles utmärkt möbel för trånga utrymmen.