Skoklosters slott

Om du är ute efter ett nytt, spännande utflyktsmål ska du försöka att ta dig till Skokloster slott. Slottet är från 1600-talet och räknas som ett av Europas bästa, bevarade barockslott. Här kan du få uppleva både textilier, konstverk, vapen och böcker samt många olika rum på slottet. Det är det största privatpalatset som någonsin har byggts i Sverige. För första gången någonsin låter man allmänheten ta del av rum som tidigare har hållits hemliga på slottet.

Hemliga rum på slott

ibland ges chans att besöka hemliga rum på olika slott i Sverige. När det gäller Skokloster slott ges man nu tillfälle att besöka tornrummet på slottet, där bland annat slottsklockan sköts. När de byggde slottet på 1600-talet, begicks stora misstag när det gäller takkonstruktionen. Detta har fått taket att rasa in på flera ställen. När man nu håller på att renovera taket, ger man också tillfälle till de nyfikna att se hur det ser ut under takkonstruktionen, fast på ett säkert sätt.

Slottet är inte färdigbyggt

I dagens samhälle har vi rutiner kring betalningar som till exempel delgivning vid sena betalningar. Det finns regelverk kring din arbetstid och är du fackligt ansluten, brukar din lön vara skyddad vid konkurser och annat som kan hända. När Skokloster slott byggdes, dog tyvärr byggherren Wrangel år 1676. Han var den som var ansvarig för slutförandet av slottsbygget och när han dog, avstannade bygget helt. Arbetarna var rädda att de inte längre skulle få lön och de gav sig av. De delar som de arbetade med vid den tiden, blev aldrig färdigbyggda.