Världens största kontorsbyggnad – Pentagon

Pentagon är högkvarteret för USAs försvarsdepartement och som sådan ledningscentral för världens största militärmakt. Det är också världens största kontorsbyggnad. En ikonisk byggnad som fungerar som en symbol för den fria världen, eller för USAs inblandning i all världens angelägenheter – beroende på vilken sida du står. För nuvarande jobbar lite drygt 23 000 personer i Pentagon, både civil och militär personal.

Hos Workaround hittar du inte kontorsplatser i några av världens största kontor. Nej, det handlar snarare om kontorsplatser i trevliga och inbjudande miljöer. Sådana som stimulerar kreativt tänkande och verkar inbjudande för potentiella kunder och andra intressenter. Om du är på jakt efter en plats i ett Kontorshotell i Stockholm är det dem du ska besöka.

Planeringen av Pentagon inleddes som ett svar på andra världskriget. USAs försvarsdepartement var dessförinnan utspritt mellan olika byggnader i och runt Washington D.C. Eftersom USA förutsåg att landet förmodligen inte skulle kunna hålla sig utanför den eskalerande konflikten i Europa såg man sig om efter ett nytt centralt högkvarter. Pentagon ritades av den amerikanske arkitekten George Bergstrom och började byggas den 11 september 1941. Bland kraven fanns att byggnaden inte fick vara mer än fyra våningar högt, vilket är ett skäl till att många kanske blir överraskade av att Pentagon är världens största kontorsbyggnad. Det finns trots allt gott om byggnader som ser större ut på bild. Faktum är dock att golvytan i Pentagon överstiger 600 000 kvadratmeter, varav ungefär 320 000 används som kontorsytor.

Pentagon har förstås stått i centrum för mängder av konflikter världen över sedan det byggdes. Ingen gång kom det dock närmare än den 11 september 2001. Det var då ett flygplan kraschade in i byggnadens nedre plan, som en del av de terrordåd som genomfördes mot olika platser i USA den dagen.